VS willen speciale operaties uitbreiden

static

Het Amerikaanse leger moet meer geheime operaties gaan uitvoeren, in plaats van voluit ten strijde te trekken. Dat is het voorstel van admiraal Bill McRaven, de leider van de speciale operaties van de Amerikaanse krijgsmacht. McRaven had onder andere de leiding over de operatie in Pakistan waarbij vorig jaar Osama bin Laden werd gedood. De admiraal kan voor zijn voorstel op de steun van de hoogste echelons in het Pentagon en het Witte Huis rekenen.

Invasies door grote legers, zoals in Irak en Afghanistan, moeten worden vervangen door snelle operaties door elitetroepen die opereren zonder een spoor achter te laten. In het beste geval kunnen invallen worden uitgevoerd door lokale troepen, opgeleid door de Verenigde Staten.

De Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta wilde donderdag bij de presentatie van de nieuwe begroting van het Pentagon niet in detail treden, maar ingewijden hebben de plannen uit de doeken gedaan tegenover persbureau Associated Press.

Elitetroepen, die de afgelopen jaren meerdere raids per nacht uitvoerden in Irak en Afghanistan, zullen worden ingezet in gebieden die de afgelopen jaren bij gebrek aan voldoende elite-eenheden zijn verwaarloosd. Dat moet de Amerikaanse krijgsmacht in staat stellen vaker eenzijdige operaties uit te voeren zoals de inval in het huis van Bin Laden, of de reddingsoperatie in Somalië eerder deze week, waarbij twee gijzelaars werden bevrijd uit handen van piraten.

De Amerikaanse regering kondigde donderdag aan de komende tien jaar zo'n vijfhonderd miljard dollar te willen bezuinigen op defensie. De plannen van McRaven spelen hierbij een belangrijke rol. Door Amerikaanse elitetroepen buitenlandse militairen op te laten leiden hoeven de VS niet meer alles zelf te doen.

Hoewel er in de toekomst fors wordt bezuinigd op de krijgsmacht, heeft Panetta gezegd dat er meer geld zal worden vrijgemaakt voor speciale operaties en het vergaren van inlichtingen. Momenteel zijn McRaven en de zijnen beperkt bevoegd om operaties uit te voeren. In de meeste gevallen worden er alleen operaties uitgevoerd als de president of de minister van defensie daartoe opdracht geeft. Als het plan van McRaven wordt ingevoerd krijgt de admiraal mogelijk meer zeggenschap over speciale operaties.

In plaats van meer manschappen toebedeeld te krijgen wil McRaven in staat worden gesteld zijn elitetroepen sneller in te zetten. Momenteel moeten dergelijke operaties eerst een bureaucratisch proces doorlopen, onder andere in het Pentagon. Dit kan in sommige gevallen tot weken of maanden vertraging leiden.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft gemengde gevoelens over het idee van een sterker netwerk voor de speciale operaties van de Amerikaanse krijgsmacht. HRW heeft het Witte Huis opgeroepen de controle over geheime acties van de CIA tegen terreurverdachten over te dragen aan het leger.

"Als het betekent dat meer taken aan het leger worden overgedragen, kan het een verbetering zijn op het gebied van transparantie", aldus HRW, dat ook wil dat de VS bekendmaken hoe terreurverdachten op de lijst met doelwitten terechtkomen. "Maar als het publiek nog steeds niet kan uitvinden wat er aan de hand is, is het niet goed genoeg."