Twitter gaat censuur op maat toepassen

Erik (JeMoeder)

Online berichtendienst Twitter gaat voor individuele landen op maat gemaakte censuur toepassen op twitterberichten. Dat heeft het bedrijf donderdag aangekondigd.

Critici vrezen dat de vrijheid van meningsuiting in het geding komt en denken dat de speciaal ontwikkelde technologie om censuur toe te passen alleen dient zodat Twitter zijn vleugels kan spreiden in landen waar de dienst nog niet actief is.

Twitter zelf ziet dat anders. In sommige landen zullen tweets worden gecensureerd, maar in andere landen blijven deze wel zichtbaar, zegt het bedrijf. Voorheen werd censuur toegepast door het hele bericht te verwijderen en was dit nergens meer te zien.

In berichten zal te zien zijn of censuur is toegepast, aldus Twitter. Daarmee volgt de dienst dezelfde werkwijze als Google, dat in sommige landen niet alle zoekresultaten kan tonen. Net als Google wil Twitter ook verzoeken om censuur van regeringen, bedrijven of individuen publiceren.

Twitterberichten speelden onder meer een grote rol in de opstanden in de Arabische wereld vorig jaar, omdat mensen door middel van de dienst in contact met elkaar konden blijven en nieuws vlug de wereld in konden brengen. Om deze rol ook in de toekomst te willen blijven spelen, zegt Twitter zijn censuurbeleid te moeten aanpassen.