Oudste rechter VS (104) overleden

Ferdinand (Ferdo)

In de Amerikaanse staat Kansas is de oudste nog in functie zijnde rechter in de Verenigde Staten, Wesley Brown, op 104-jarige leeftijd overleden. Daarmee komt een einde aan een bijna vijftig jaar durende loopbaan als rechter. De in 1907 geboren Brown, wiens werkzame leven al in 1933 begon in de advocatuur, sukkelde de laatste weken met zijn gezondheid.

Brown werd in 1962 tot federale rechter benoemd door de toenmalig president van de Verenigde Staten, John F. Kennedy. In 1979 had de magistraat het recht om zijn loopbaan parttime voort te zetten, maar hij maakte van die optie geen gebruik. Ook vorig jaar zei hij desgevraagd nog "het gerechtsgebouw, horizontaal en met de voeten eerst te verlaten".

Tot de mensen die ooit door hem veroordeeld zijn hoort ook Brown zelf: hij gaf zichzelf in 1998 een boete nadat zijn mobieltje afging. De rechter bleef ondanks zijn gezondheidsproblemen ook in de laatste weken van zijn leven actief, met werk dat door medewerkers van de rechtbank aangeleverd werd in het verzorgingstehuis waar hij verbleef.

In de VS wordt een rechter benoemd voor het leven, tenzij deze een misdrijf begaat. Amerika telt dan ook meer hoogbejaarde rechters, waaronder acht van negentig jaar of ouder. De oudste van hen, nu dus tevens de oudste nog actieve rechter in de VS, is 98 jaar oud.