IGZ sleept microbiologen Maasstad voor tuchtrechter

Redactie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg sleept microbiologen van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam voor de tuchtrechter vanwege de gebrekkige aanpak van de resistente klebsiellabacterie. Hun falen is verwijtbaar, concludeert de inspectie in een rapport over de uitbraak die vanaf 2010 in het ziekenhuis woekerde.

Ook de directie, managers een verpleegkundigen hebben volgens de inspectie gefaald, maar de microbiologen zouden hoofdverantwoordelijk zijn. De directie en zorgmanagers kwamen volgens de inspectie te laat en onvoldoende in actie. Medische specialisten en verpleegkundigen zouden elkaar nauwelijks hebben aangesproken en niet hebben samengewerkt om de uitbraak te beteugelen.

Alle microbiologen wisten volgens de inspectie van de uitbraak, maar zij reageerden niet 'zoals verwacht mag worden'. Zo zou niet adequaat zijn gereageerd op het toenemende aantal besmette patiënten. Ook wordt het verweten dat ze te weinig hulp 'van boven en van buiten' zochten.

In juli vorig jaar verweten hoofd van de medische staf Albert Grootendorst en ziekenhuisdirecteur Paul Smits de microbiologen van het ziekenhuis al niet tijdig aan de bel te hebben getrokken. In november concludeerde de inspectie dat de gevolgen veel minder ernstig waren geweest als de uitbraak niet was onderschat.

Het ziekenhuis laat woensdag in een reactie weten kennis te hebben genomen van het rapport. Het ziekenhuis laat weten hard aan verbetering te werken.

Ruim vierduizend mensen zijn volgens de inspectie onnodig in contact met besmette patiënten geweest. Zeker drie patiënten zouden als gevolg van de besmetting zijn overleden en bij tien andere sterfgevallen speelt klebsiella mogelijk een rol.

De klebsiellabacterie komt normaal voor in de darmen en is daar ongevaarlijk, maar kan een stof aanmaken die de werking van antibiotica tegengaat. De bacterie is voor gezonde mensen relatief ongevaarlijk. Bij mensen met een verzwakte weerstand kan klebsiella zorgen voor ontstekingen die moeilijk te behandelen zijn.