Ecomare zet vraagtekens bij nut opvang zeehonden

bennootje

Zeehondenopvang Ecomare op Texel vraagt zich af of het zinvol is door te gaan met het opvangen van zeehonden. Het aantal zeehonden in de Waddenzee zou nog steeds toenemen. De vele zeehonden die deze winter moeten worden opgevangen jagen Ecomare op hoge kosten. Het centrum luidt maandag daarom de noodklok.

In totaal verzorgen medewerkers van Ecomare op het moment ongeveer veertig zeehonden. Bijna dagelijks worden zieke en gewonde zeehonden binnengebracht. "Ze moeten onder dwang gevoerd worden, omdat ze te ziek zijn om zelf te eten. De medicijnen tegen de longworm worden in de vis gestopt", aldus het centrum.

Met verschillende noodvoorzieningen heeft het centrum de opvangcapaciteit kunnen vergroten. "De noodmaatregelen en de zorg voor de dieren kosten enorm veel geld", laat Ecomare weten. Het roept mensen op om geld te doneren voor de opvang van de zeehonden.

Ecomare gaat graag de discussie aan over het nut van het opvangen van zeehonden. Tot er andere afspraken komen zegt het centrum zich 'moreel verantwoordelijk' te voelen voor de opvang van de dieren. Daarom gaat het centrum daarmee door.

Veel zeehonden kwamen in de problemen door de storm die zo'n twee weken geleden over het land raasde. Ook de zeehondencrèche in Pieterburen kwam daardoor met meer dan 350 zeehonden overvol te zitten. Het Dolfinarium in Harderwijk stuurde daarop een medewerker voor minstens een week naar Groningen.


Ecomare zet vraagtekens bij nut opvang zeehonden (Foto: Novum)