Groen licht voor wegpompen brandstof cruiseschip

Redactie

Er kan mogelijk dinsdag al worden begonnen met het wegpompen van bijna twee miljoen liter brandstof van het cruiseschip Costa Concordia. Dat hebben de Italiaanse autoriteiten gezegd. Het schip loopt niet langer het risico af te glijden naar een lager gelegen deel van de zeebodem en bovendien kan de zoektocht naar slachtoffers tegelijkertijd worden voortgezet.

Volgens de jongste cijfers zijn er in totaal vijftien dodelijke slachtoffers. Maandagmiddag werden in het internetcafé van het schip twee vrouwen gevonden. Hun lichamen zijn geborgen. Er worden nog zeventien mensen vermist, maar omdat er mogelijk ook ongeregistreerde gasten aan boord van het schip waren kan dit aantal in werkelijkheid nog hoger zijn.

De zoektocht naar slachtoffers wordt onverwijld voortgezet 'zo lang het mogelijk is te inspecteren wat er te inspecteren valt', aldus een medewerker van de Dienst Burgerbescherming. Wel bestaan er zorgen voor de gezondheid van duikers, omdat ze worden blootgesteld aan rottend voedsel dat in het schip ronddrijft.

De Costa Concordia liep bijna anderhalve week geleden voor de kust van Toscane op een rots en kapseisde vervolgens. In totaal waren er 4200 personen aan boord van het schip.


Groen licht voor wegpompen brandstof cruiseschip (Foto: Novum)