Verdachte vast voor aanslag op rechtbank

Redactie

De politie heeft een 24-jarige man aangehouden voor betrokkenheid bij een granaataanslag op de rechtbank in Amsterdam en enkele schietpartijen. Een arrestatieteam hield de verdachte op 6 januari al aan, maar de zaak is vanwege het onderzoek stilgehouden. Dat schrijft Het Parool maandag.

Door de granaatinslag sneuvelden in september op zeker zes verdiepingen ramen van het gebouw aan de Parnassusweg. De aanslag werd midden in de nacht gepleegd. Getuigen zagen twee mogelijke daders vluchten op een grijze motorscooter.

In december vonden duikers van defensie na een urenlange zoektocht een raketlanceerbuis in het water van de Stadionkade, niet ver van het gerechtsgebouw. Eenzelfde soort wapen werd in 2007 ook gebruikt bij een beschieting van een ander gebouw van de rechtbank, de zogenoemde bunker, in de wijk Osdorp.

Terwijl het onderzoek nog liep, zou de verdachte in december op de Ferdinand Bolstraat in de wijk De Pijp samen met een vriend ruzie hebben gekregen met wat jongeren die uit waren geweest. De man zou daarbij een 17-jarige jongen hebben neergeschoten. Die overleefde het voorval.

De verdachte zou in november ook betrokken zijn geweest bij een mislukte poging de vermoede Amsterdamse crimineel Etous Belserang te liquideren. De verdachte zou door de politie al jaren worden gezien als het 'prototype van de nieuwe generatie van criminelen'. Het gaat dan om hangjongeren die uitgroeien tot 'geharde misdadigers'.

Het is niet de eerste keer dat de man in de cel zit. In november 2008 zou hij met zijn vriend een drugshandelaar in beide benen hebben geschoten op de Ruysdaelkade in De Pijp. In 2009 kreeg hij 3,5 jaar cel voor een overval op een juwelier in Woerden, die uitliep op een achtervolging door de politie.