'Frankrijk en Duitsland morrelen aan bankenregels'

Redactie

Frankrijk en Duitsland stellen voor om de strengere internationale bankenregels onder de naam 'Basel III' af te zwakken en gedeeltelijk later in te voeren. Dat schrijft de Financial Times zondag op basis van een document van de Franse en Duitse ministers van financiën dat de krant heeft ingezien.

In Basel III is afgesproken dat banken meer eigen kapitaal moeten aanhouden en een hogere liquiditeit moeten hebben. Volgens de Duitse minister Wolfgang Schäuble en zijn Franse collega François Baroin wordt de reële economie door de strengere regels afgeknepen, omdat banken hierdoor minder geld uitlenen aan bedrijven.

De ministers stellen voor om banken die ook een verzekeraar bezitten minder streng te behandelen, door toe te staan dat zij het kapitaal van de verzekeraar ook mogen meetellen bij het kapitaal van de moederbank. Daarnaast wordt voorgesteld om de strengere liquiditeitseisen drie jaar later in te voeren, schrijft de FT. Nu staat dit gepland voor 2015.

De voorstellen zullen volgens de krant tot grote woede leiden in Groot-Brittannië. Dat land wil de Basel III-regels juist eerder invoeren. Londen verwijt Parijs en Berlijn te soft te zijn voor hun eigen banken, omdat die moeite hebben om aan de regels te voldoen.