Hamas-leider kondigt aftreden aan

static

Hamas-leider Khaled Mashaal stelt zich niet herkiesbaar. Dat heeft Hamas zaterdag bekendgemaakt. Wie de charismatische en alom gerespecteerde Mashaal moet opvolgen is nog ongewis.

In de verklaring die Hamas zaterdag uitbracht vraagt de organisatie, die de Gazastrook bestuurt, Mashaal ernstig op zijn besluit terug te komen. Hamas zelf beslist over het leiderschap, en niemand anders - ook de leider zelf niet, aldus het persbericht.

Het aangekondigde vertrek van Mashaal dreigt de onrust binnen Hamas aan te wakkeren. De aartsrivaal van Fatah, de partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, lag de afgelopen maanden onder vuur. Het in de Syrische hoofdstad Damascus gevestigde Hamas weigerde afstand te nemen van het bewind van president Bashar Assad, die een bloedige campagne voert tegen de oppositie in zijn land.

Mashaal was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar, maar een hooggeplaatste medewerker van het Hamas-hoofdkwartier in Damascus bevestigde dat hij opstapt. Mashaals twee voorgangers stierven in het harnas. Ze werden door Israël geliquideerd.


Hamas-leider kondigt aftreden aan (Foto: Novum)