FOK!filmtips van de dag: The Wind That Shakes the Barley

dekatophetspek

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Whale Rider

Vandaag zijn er maar liefst 23 films op de televisie te aanschouwen. De dag begint al om 13.00 uur op BBC2 met de prachtige jeugdfilm Whale Rider. In de film zien we de lotgevallen van Pai (Keisha Catle-Hughes), de enige dochter van hoofdman Koro (Rawiri Paratene) van een Maoristam. Koro heeft er geen geloof in dat een vrouw de stam kan leiden. Pai denkt daar geheel anders over. 

Don Juan DeMarco
Don Juan DeMarco

Om 13.55 uur krijg je de kans om de minst leuke film van Tom Hanks te zien op RTL4. In Volunteers uit 1986 zien we naast Hanks ook John Candy en Rita Wilson maar ook zij weten de slappe komedie niet te redden. Op hetzelfde tijdstip gaat ook het RomCom alarm af want dan is Don Juan DeMarco te zien op Net5. Marlon Brando, Johnny Depp en Faye Dunaway spelen de sterren van de hemel in deze 97 minuten durende lofzang aan de liefde maar mij kon de film nog geen 10 minuten boeien. Dan kijk ik liever om 14.10 uur op één naar de fantasyfilm George and the Dragon met onder meer Patrick Swayze als ridder. 

George And The Dragon
George and the Dragon

Op SBS6 om 14.20 uur de komedie Yours, Mine and Ours waarin een kustwachter verliefd wordt op een ontwerpster van damestassen en met haar wil trouwen. Alleen zijn haar tien kinderen en zijn acht kinderen het er niet mee eens en gooien alles in de strijd om de relatie te saboteren. Op BBC2 om 14.35 uur de avonturenfilm Fire Down Below uit 1957 met een sterke cast met onder meer Rita Hayworth, Robert Mitchum en Jack Lemmon. Tony en Felix zijn twee vrienden die vaak rare klusjes doen op een boot. Als ze beiden verliefd worden op de mooie Irena gaan ze uit elkaar. Tony gaat werken op een groot vrachtschip. Als het schip na een aanvaring vast komt te leggen is Felix de enige die Tony kan redden. Prachtige film met een ietwat trage opbouw zoals dat nog ging in de jaren vijftig.

Fire Down Below

Liefhebbers van animatie kunnen om 15.30 uur op Nederland 3 terecht waar Go West: A Lucky Luke Adventure uit 2007 te zien. De Daltons zijn ontsnapt en onze zwijgzame cowboy Lucky Luke mag ze weer gaan vangen. Ondertussen helpt de cowboy ook nog een stel immigranten die naar Californië vertrekken. Een fraaie animatiefilm van de Belg Olivier Jean Marie. Om 18.00 uur op Veronica de actiefilm The Three Musketeers met onder meer Charlie Sheen en Kiefer Sutherland. Om 18.25 uur op Net5 voor de liefhebbers van drank en Tom Cruise de film Cocktail (1988), gevolgd om 20.00 door een RomCom alarm als Forgetting Sarah Marshall op RTL5 wordt vertoond. Peter Bretter (Jason Segel) en zijn vriendin Sarah Marshall (Kristen Bell) zijn uit elkaar. Peter is er kapot van en besluit op vakantie te gaan naar Hawaii. Sarah blijkt echter naar dezelfde bestemming te gaan, alleen heeft zij haar nieuwe vriend meegenomen. Nou dames, leg de doos met tissues maar klaar.

Screamers

Op RTL7 om 20.00 uur de scifi horrorfilm Screamers. Op een afgelegen mijnplaneet heeft men in het jaar 2087 een geheim wapen ontwikkelt. Evoluerende robots die hun vijand aan stukken hakken. De robots slaan echter op hol en vermoorden alles wat op hun pad komt. Kolonel Hendricksson (Peter Weller) voelt zich verraden door zijn superieuren en wil met de vijand gaan onderhandelen. Hij moet daarvoor echter wel door een groot moeras waar het wemelt van de screamers. Ondanks dat de film met een B-film budget werd opgenomen mag het eindresultaat er best zijn. Om 22.10 uur komt ook het vervolg Screamers: The Hunting op RTL7. In deze film zijn we dertien jaar na het verhaal van de vorige film. Van de uitgestorven verklaarde planeet Sirius 6B komt opeens een signaal van leven. Zijn er overlevenden of doen de screamers weer een poging om de mensheid nog verder uit te roeien. Een goeie B-film met Lance Henriksen.

Op SBS6 om 20.00 uur de prachtige animatiefilm Kung Fu Panda. Po is een luie panda die de Uitverkorene blijkt te zijn om de vallei te redden van het gemene luipaard Tai Lung. Hij moet daar echter wel voor op Kung Fu-les. En dat valt niet mee voor een dikke pandabeer. Om 22.00 uur op RTL8 de misdaad klassieker Sea Of Love met onder meer Al Pacino, John Goodman en Ellen Barkin. Pacino speelt een New Yorkse rechercheur met een midlifecrisis die op jacht is naar een seriemoordenaar. Leuke film die lekker wegkijkt. Op RTL5 is om 22.10 uur A Good Old Fashioned Orgy, een komedie van Alex Gregory en Peter Huyck uit 2011, te zien. Een groepje dertigers houden jaarlijks een feestje in een zomerhuis. Als het zomerhuis verkocht wordt kunnen de mannen nog maar één keer een feest organiseren. De heren gaan voor een orgie! Alleen voor liefhebbers van platte humor.

Paradise Lost

Op RTL5 om 22.15 uur de horrorfilm Paradise Lost. Drie backpackers reizen door Brazilië. Wanneer ze door een busongeluk stranden, moeten ze te voet verder door de Braziliaanse jungle. Als ze dan in a vage bar belanden gaat het helemaal mis. Matige film die vaak aan Hostel doet denken alleen dan minder overtuigend. Ach, in elk geval beter dan welke romantische komedie dan ook. 

The Wind That Shakes the Barley 01

Om 23.15 uur zijn we toe aan de FOK!filmtip van de dag. The Wind That Shakes the Barley is een indrukwekkende oorlogsfilm van grootmeester Ken Loach. De film speelt zich af tijdens de Brits-Ierse oorlog en de daaropvolgende burgeroorlog van 1919 tot begin jaren '20 van de vorige eeuw. Wat deze film vooral laat zien zijn de gevolgen van een oorlog voor burgerslachtoffers. En dat Churchill ook geen man met een schoon geweten was in deze kwestie. The Wind That Shakes the Barley is om 23.15 uur te zien op Nederland 2.

The Wind That Shakes the Barley 02

Verder zijn om 23.35 uur op SBS6 de misdaadkomedie Analyze That te zien, gaat om 23.30 uur het Meryl Streep-alarm af op BBC2 met het drama Doubt en is bij de Zuiderburen van Canvas om 23.50 uur Blue Velvet van David Lynch te zien. Om 23.55 uur is op Veronica de leuke fantasyfilm Beowulf te zien gevolgd om middernacht op RTL7 door de klassieker Animal House van John Landis waarin we de lotgevallen van een studenten vereniging volgen. IJzersterke cast met onder meer John Belushi, Tim Matheson en Mark Metcalf. Op Net5 tenslotte nog het dramatische Dangerous Minds met Michelle Pfeiffer, wat ook het enige positieve is wat we over dit wanproduct kunnen vertellen.

Animal House
Animal House

Een avond met zware keuzes weer. Veel kijkplezier en laat nou ook eens weten welke film(s) je gaat zien en wat je er van vond!