Kapitein cruiseschip verzweeg aanvaring voor reder

bennootje

De kapitein van de Costa Concordia heeft de hachelijke toestand van het op de klippen gelopen cruiseschip voor zowel zijn bemanning als zijn rederij verzwegen. Dat heeft de bestuursvoorzitter van de rederij vrijdag op de Italiaanse televisie gezegd.

Volgens Pierluigi Foschi kreeg hij twintig minuten nadat het schip was gestrand slechts te horen dat er 'problemen' aan boord waren. Kapitein Francesco Schettino zweeg over de aanvaring en meldde niet dat het schip water maakte.

Omdat de beschrijving van de kapitein 'niet overeenkwam met de werkelijkheid' kon de rederij niet de vereiste bijstand verlenen, aldus Foschi. Ook de bemanning werd in het ongewisse gelaten over de ernst van de situatie.

De Costa Concordia liep op 13 januari met ruim 4200 opvarenden op de rotsen voor het eiland Giglio nadat de kapitein van zijn geplande route was afgeweken. Enkele uren na de aanvaring kapseisde het gevaarte. Tot dusver zijn elf doden bevestigd; 21 passagiers en bemanningsleden worden nog vermist.

Kapitein Francesco Schettino is onder huisarrest geplaatst. Hij wordt verdacht van dood door schuld, het veroorzaken van een scheepsongeluk en het voortijdig verlaten van zijn schip.


Kapitein cruiseschip verzweeg aanvaring voor reder (Foto: Novum)