Griekenland hoopt op schuldendeal

bennootje

Griekenland vertrouwt erop dat er snel een overeenkomst wordt gesloten met kredietverleners. Dat heeft een regeringswoordvoerder vrijdag gezegd. Een dergelijke overeenkomst is van groot belang om te voorkomen dat het land failliet gaat.

Premier Lucas Papademos sprak vrijdag voor de derde keer met onderhandelaars van het Institute of International Finance (IIF), een organisatie die de belangen van private kredietverleners behartigt. Private kredietverleners is gevraagd om een verlies te nemen op Grieks schuldpapier van in totaal honderd miljard euro. "De atmosfeer van de gesprekken is goed, ze gaan vandaag (vrijdag, red.) verder en we hopen dat ze snel worden afgesloten", aldus de regeringswoordvoerder. Bij het gesprek was ook minister van Financiën Evangelos Venizelos aanwezig.

De onderhandelingen met de kredietverleners zijn onderdeel van een groter plan voor noodhulp aan Athene. Griekenland kreeg in mei 2010 al een noodlening van 110 miljoen euro, maar onderhandelt nu over een tweede noodlening van zo'n 130 miljard euro. Vorige week liepen de onderhandelingen met de kredietverstrekkers vast, omdat de Grieken en het IIF het niet eens konden worden over de rente op de nieuwe obligaties. De twee partijen overwegen nu een voorstel voor een rente van vier procent, die tot 2020 geleidelijk oploopt.

Volgens oud-minister Louka Katseli worden de gesprekken bemoeilijkt door de betrokkenheid van een groot aantal partijen. Achter de schermen speelt Duitsland een belangrijke rol en ook de rol van hedgefondsen moet niet worden uitgevlakt.

Vrijdag arriveerden ook inspecteurs van de trojka om te beoordelen of Griekenland voldoende doet om de schuldencrisis de baas te worden.