Egyptenaren demonstreren op Tahrir-plein

bennootje

Duizenden Egyptenaren zijn vrijdag bijeengekomen op het Tahrir-plein in Caïro. Zij eisten gerechtigheid en vergelding voor mensen die gedood zijn bij gevechten met veiligheidstroepen. Woensdag is het precies een jaar geleden dat in Egypte de opstand tegen het regime van Hosni Mubarak uitbrak.

Activisten hebben de demonstratie op het Tahrir-plein georganiseerd als onderdeel van een week van 'rouw en woede' om zo steun te vergaren voor hun oproep een eind te maken aan het militaire bestuur in Egypte. Volgens de actievoerders hebben de nieuwe machthebbers in Egypte simpelweg het beleid van Mubarak voortgezet en proberen ze het democratische proces te verstoren.

De Opperste Raad voor de Strijdkrachten verzet zich tegen de aantijgingen en beschuldigt de betogers via de staatsmedia ervan geld uit het buitenland te ontvangen om Egypte te destabiliseren.

Volgens de actievoerders zijn rechters over het algemeen laks bij de berechting van agenten die zijn aangeklaagd voor schietpartijen gedurende de opstand. Velen hebben hun baan mogen houden terwijl ze aangeklaagd zijn voor moord, terwijl anderen zelfs op borgtocht werden vrijgelaten. Tot dusver is slechts een agent veroordeeld voor de moord op betogers.

Betogers daarentegen worden stevig aangepakt. Volgens mensenrechtenactivisten worden mensen die worden opgepakt voor kleine misdrijven voor militaire tribunalen gedaagd en worden ze snel en streng bestraft, zonder dat er een eerlijk proces aan vooraf is gegaan.