EU onderzoekt MS-medicijn na sterfgevallen

bennootje

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) doet onderzoek naar een medicijn tegen multiple sclerose (MS) dat is ontwikkeld door medicijnfabrikant Novartis. Aanleiding is de dood van ten minste elf personen die het medicijn, Gilenya, gebruikten. Gilenya werd vorig jaar goedgekeurd in de Europese Unie voor de behandelingen van patiënten die aan een ernstige vorm van MS leden.

De sterfgevallen hebben geleid tot zorgen dat het gebruik van Gilenya hartproblemen kan veroorzaken, aldus een verklaring van het Europees Geneesmiddelenbureau. Of het medicijn daadwerkelijk de reden is van de hartklachten is vooralsnog niet duidelijk. Wel was al bekend dat het gebruik van Gilenya leidt tot een lagere hartslag.

Niet alleen het EMA doet onderzoek, ook de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is bezig met het analyseren van gegevens. Het onderzoek van de FDA loopt nog en er is nog geen voorlopige conclusie vastgesteld.

In totaal gebruiken wereldwijd meer dan dertigduizend mensen Gilenya. Het EMA heeft artsen aangeraden patiënten die het medicijn slikken extra goed in de gaten te houden. Novartis heeft artsen geadviseerd de hartslag van patiënten die de eerste keer Gilenya nemen de eerste zes uur voortdurend te controleren.