Arrestaties om 'bil van Saddam'

Marc (MPG)

De Britten Jim Thorpe en Nigel Ely zijn gearresteerd op verdenking van het 'smokkelen van een stuk bil van Saddam Hoessein' naar Groot-Brittannië. Het gaat om een stuk brons, afomstig van een groot standbeeld van de overleden Iraakse dictator.

In 2003, na de inname van Bagdad, werd het beeld omvergeworpen. Ely, destijds beveiliger in Irak, hakte een stuk van het beeld los, en nam het mee naar zijn thuisland. Hij wilde het verkopen, om de opbrengst aan goede doelen te schenken.

In oktober liep een veiling van het bronzen stuk achterwerk spaak. De ondergrens van 250.000 pond werd niet gehaald. Nu zou er echter wél een potentiële koper zijn.

Erfgoed
Irak ziet het stuk beeld echter als cultureel erfgoed, en eist het terug. Via de Iraakse ambassade in Londen is de politie in Derby op de hoogte gesteld. Ely en Thorpe, respectievelijk oprichter en directeur van het bedrijf Trebletap, dat in oorlogsmemorabilia handelt, zijn aangehouden en verhoord. Ze mogen vooralsnog niets met het stuk beeld doen.

Hoofdstuk 8 van de VN-sancties inzake Irak verbiedt het handelen in Iraaks cultureel erfgoed. Mochten de handelaren de bil van Saddam verkopen, maken zij zich dus schuldig aan een misdaad.