De Eredivisie wordt weer hervat!

Niels (DerMeister)

Komend weekend is het weer zo ver, er zal weer worden gevoetbald in de Nederlandse Eredivisie. Koploper AZ neemt het in eigen huis op tegen Ajax, dat met vijf punten achterstand op de vierde plek staat. Voor PSV wacht de uitwedstrijd tegen FC Utrecht, terwijl FC Twente en Feyenoord zwakkere ploegen als RKC Waalwijk en VVV-Venlo als tegenstander hebben. Hieronder een korte vooruitblik op de belangrijkste duels.

Verbeek: "De druk ligt bij Ajax"

Afgelopen donderdag troffen AZ en Ajax elkaar ook al in het kader van het bekertoernooi. De Alkmaarders wisten in de Amsterdam ArenA verdiend met 2-3 te winnen. Een mentale tik voor de Amsterdammers, waardoor de druk volgens AZ-trainer Gertjan Verbeek volledig bij Ajax zal liggen. "We hebben aan vertrouwen gewonnen door die zege op Ajax. We gaan gewoon op dezelfde manier spelen. De druk ligt bij Ajax." Verbeek kan tegen Ajax opnieuw over een volledig fitte selectie beschikken.

Ajax-trainer Frank de Boer beseft dat het duel van komende zondag direct cruciaal kan zijn. Bij verlies loopt de achterstand op AZ namelijk op naar acht punten. "Het zijn cruciale weken, want we spelen binnenkort ook nog eens tegen Manchester United in de Europa League. Natuurlijk bestaat het gevaar dat we helemaal met lege handen komen te staan. Maar ik bekijk het liever anders. We hebben in mijn ogen alles in eigen hand. Want AZ en PSV zullen de komende maanden toch wel een keer verliezen?“, aldus de trainer van Ajax, die komende zondag nog altijd geen beroep kan doen op Gregory van der Wiel, Derk Boerrigter, Kolbeinn Sigthórsson en Nicolai Boilesen.


AZ wist afgelopen donderdag van Ajax te winnen (Foto: Pro Shots)

Nieuweling John op de bank bij FC Twente

FC Twente-trainer Steve McClaren zal zijn rentree in de Eredivisie maken tegen RKC Waalwijk. De Engelse oefenmeester heeft Joshua John direct bij de selectie toegevoegd. De van Sparta overgekomen buitenspeler zal plaatsnemen op de bank. Doelman Daniel Fernandes, die afgelopen week ook werd vastgelegd, behoort nog niet tot de selectie. Nick Marsman is komend weekend reserve achter eerste doelman Nikolai Mihaylov.

Ook Denny Landzaat kan tegen RKC niet in actie komen. De middenvelder kampt met een knieblessure. Daarnaast is Nicky Kuiper nog altijd niet wedstrijdfit.

Wouters en Rutten missen spelers

PSV mag komend weekend op bezoek bij FC Utrecht, wat inhoudt dat PSV'ers Dries Mertens en Kevin Strootman een weerzien krijgen met hun voormalige ploeg. PSV-trainer Fred Rutten kan in De Galgenwaard geen beroep doen op de geblesseerde verdedigers Erik Pieters en Abel Tamata. Ook Orlando Engelaar ontbreekt vanwege een blessure, maar daar tegenover staat wel de terugkeer van Atiba Hutchinson en Stijn Wuytens. Rutten hoopt op een goed resultaat: "Voor ons is het bij Utrecht altijd heel pittig. Maar we mogen er niet heengaan met angst.”

Ook Utrecht-trainer Jan Wouters mist komend weekend een aantal spelers. Daan Bovenberg en keeper Rob van Dijk zijn niet op tijd hersteld om zondag tegen PSV in actie te komen. Bovenberg kampt met een buikblessure, terwijl Van Dijk last heeft van zijn knie. Marcus Nilsson en Jacob Mulenga zijn langdurig geblesseerd en daardoor vanzelfsprekend ook niet inzetbaar. Keeper Junior Fernández krijgt komende zondag van Wouters de voorkeur boven Erik Cummins. "Hij heeft meer ervaring en is een goede lijnkeeper. Maar Cummins is na een mindere periode ook heel goed bezig. De twee ontlopen elkaar niet veel."


Dries Mertens en Kevin Strootman treffen hun oude club FC Utrecht (Foto: Pro Shots)

Koeman mist drie spelers tegen VVV-Venlo

Feyenoord-trainer Ronald Koeman kan zondag op bezoek bij VVV-Venlo niet beschikken over de geblesseerde Stefan de Vrij, Miquel Nelom en Ricky van Haaren. Ook Guyon Fernandez is niet inzetbaar. De spits is geschorst voor het duel in stadion De Koel. Sekou Cissé is voldoende hersteld van zijn enkelblessure en zal zondag plaatsnemen op de bank. Daarnaast liet Koeman weten dat hij een jeugdspeler zijn debuut zal gunnen in de hoofdmacht van Feyenoord. Terence Kongolo en Mats van Huijgevoort komen hiervoor in aanmerking.

Ton Lokhoff maakt komende zondag zijn rentree in de Eredivisie bij VVV. De voormalig trainer van onder meer Excelsior volgt de opgestapte Glenn de Boeck op. Lokhoff kan tegen Feyenoord beschikken over nieuwelingen Danny Holla (gehuurd van FC Groningen) en Steven Berghuis (gehuurd van FC Twente). Ahmed Musa is er niet meer bij, aangezien de Nigeriaan afgelopen week vertrok naar CSKA Moskou.

Vitesse met Havenaar in Gelderse derby

Komend weekend staat de Gelderse derby tussen Vitesse en N.E.C. Nijmegen weer op het programma. De Arnhemse ploeg gaat als favoriet deze confrontatie tegemoet. Met een aantal versterkingen in de naam van Jonathan Reis, Patrick van Aanholt en Mike Havenaar hoopt de ploeg de aansluiting met de top te behouden. Het was tot vandaag onzeker of Havenaar kon meedoen tegen N.E.C., maar de Japanse aanvaller ondertekende vandaag zijn tewerkstelingsvergunning, waardoor hij inzetbaar is voor trainer John van den Brom.

Van den Brom liet verder weten dat Jonathan Reis in de basis zal beginnen. De Braziliaan, die gratis overkwam van PSV, vervangt Wilfried Bony die met Ivoorkust meedoet aan de Afrika Cup. Van Aanholt zal, net als Havenaar, op de bank beginnen. De inzetbaarheid van aanvoerder Guram Kashia is nog onzeker. Hij kampt met een enkelblessure, maar lijkt op tijd fit te zijn. "Hij heeft keihard gewerkt en wil proberen de wedstrijd tegen N.E.C. te halen", aldus Van den Brom.


Jonathan Reis maakt zondag zijn competitiedebuut voor Vitesse (Foto: Pro Shots)

Programma speelronde 19:

Datum Thuis Uit
vr 20 jan, 20:00 ADO Den Haag Roda JC Kerkrade
za 21 jan, 18:45 De Graafschap SC Heerenveen
za 21 jan, 19:45 Excelsior NAC Breda
za 21 jan, 20:45 FC Twente RKC Waalwijk
zo 22 jan, 12:30 Vitesse N.E.C. Nijmegen
zo 22 jan, 14:30 VVV Venlo Feyenoord
zo 22 jan, 14:30 AZ Ajax
zo 22 jan, 14:30 FC Groningen Heracles Almelo
zo 22 jan, 16:30 FC Utrecht PSV