CDA zet deuren open voor immigranten

Redactie

Nederland heeft meer immigranten nodig. Het moet afgelopen zijn met het afgeven op allochtonen en de multiculturele samenleving. Dat staat in een vrijdag verschenen advies over de koers van het CDA, opgesteld door het zogeheten Strategisch Beraad.

"Het overgrote deel van de nieuwe Nederlanders is een verrijking", staat in het rapport. Meer immigratie is nodig. "Wij moeten erkennen dat wij ons welvaartspeil niet kunnen handhaven zonder de komst van immigranten." Immigranten met ambitie zijn welkom, kansarme immigranten niet. Ook vluchtelingen kunnen in Nederland terecht.

Het CDA is voor gemeenschapszin en duurzaamheid, en tegen 'de zucht naar het snelle geld, de gemakkelijke keuze voor gemak en genot, onverschilligheid en platheid, ophitsing en het zaaien van verdeeldheid', staat verder in het rapport, dat het startpunt moet zijn voor een discussie binnen het CDA over de koers van de partij, die er in de peilingen dramatisch voor staat.

"Brede lagen van de bevolking zijn 'hun' CDA kwijt. Het CDA moet er weer zijn voor alle mensen", schrijft voorzitter Aart Jan de Geus van het Strategisch Beraad in het advies. De koers die het CDA moet varen omschrijft De Geus, oud-minister van Sociale Zaken, als het 'radicale midden'.

Behalve een goede koers zijn ook personen van groot belang, zegt De Geus. "Het is van vitale betekenis dat het CDA mensen voortbrengt die op een authentieke en herkenbare manier het CDA-geluid vertolken."

Verder staat in het rapport, dat de afgelopen dagen al grotendeels is uitgelekt, dat het ontslagrecht moet worden versoepeld en de werkloosheidsuitkeringen moeten worden afgebouwd. Vanwege de oplopende zorgkosten moeten mensen meer zorg zelf betalen. De hypotheekrenteaftrek moet op de schop, maar dat moet wel 'schokvrij' gebeuren.

Het CDA wil verder 'het Europese ideaal levend houden' en meer Europese samenwerking. Schooltijden moeten meer gaan aansluiten op de werktijden van ouders, en scholen mogen ouders aanspreken op het opvoeden van hun kind.

Het rapport wordt zaterdag aan de CDA-leden gepresenteerd op een partijcongres in Maarssen. De komende maanden wordt erover gediscussieerd, waarna de koers op een volgend congres in juni wordt vastgesteld. Pas daarna gaat het CDA op zoek naar een nieuwe partijleider.