'Kim Jong Un had leiding over kernproeven'

Redactie

De nieuwe Noord-Koreanse leider Kim Jong Un had in het verleden de leiding over satellietlanceringen en Noord-Koreaanse kernproeven die de vijanden van het land 'beangstigden'. Dat meldt de Noord-Koreaanse regeringswebsite Uriminzokkiri vrijdag.

Buurlanden van Noord-Korea en de Verenigde Staten hebben hun twijfels geuit of Kim Jong Un er klaar voor is om het land, dat een kernwapenprogramma heeft maar zijn 24 miljoen inwoners niet zelf kan voeden, te leiden. Maar volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia werkte hij in militaire en economische zaken al jaren nauw samen met zijn vader, de op 17 december overleden Kim Jong Il. Op de militaire academie was al gebleken dat hij 'volledig is toegerust' met de kwaliteiten van een buitengewone generaal, zegt Uriminzokkiri.

Kim Jong Un werd pas in september 2010 door zijn vader als opvolger naar voren geschoven. Hij promoveerde snel tot viersterrengeneraal en vicevoorzitter van de Centrale Militaire Commissie van de communistische partij. Na het overlijden van zijn vader gingen de belangrijkste titels op hem over. De Noord-Koreaanse staatstelevisie zond eerder deze maand een documentaire uit waarin Kim Jong Un in april 2009 de lancering van een langeafstandsraket gadeslaat.


'Kim Jong Un had leiding over kernproeven' (Foto: Novum)