Geen vervolging agenten fataal schot strandrellen

Redactie

Het Openbaar Ministerie heeft terecht besloten twee agenten niet te vervolgen voor het doodschieten van een 19-jarige Rotterdammer tijdens de strandrellen in Hoek van Holland in 2009. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vrijdag besloten.

De ouders van het slachtoffer wilden dat het hof justitie zou opdragen de agenten voor de rechter te brengen. De officier van justitie in Den Haag had eerder besloten dit niet te doen, nadat uit onderzoek was gebleken dat sprake was van gerechtvaardigd politieoptreden.

Het hof vindt de beslissing van het OM terecht, omdat uit onderzoek is gebleken dat een van hen niet raak heeft geschoten en de ander handelde uit noodweer. Daarbij konden de agenten er niets aan doen dat de politieleiding onvoldoende maatregelen had genomen om de situatie waarin de agenten terechtkwamen te voorkomen.

Bij de politieleiding was wel informatie binnengekomen waaruit bleek dat Feyenoordhooligans mogelijk rellen konden gaan schoppen op het feest. Toch waren er te weinig agenten en geen mobiele eenheid op de been.

Bij de rellen tijdens het strandfeest Sunset Grooves in de zomer van 2009 losten in het nauw gedreven politieagenten tientallen schoten. Aanvankelijk ging het om waarschuwingsschoten, maar toen dat geen effect sorteerde werd gericht op de benen van de relschoppers geschoten. De 19-jarige Rotterdammer werd dodelijk getroffen door een politiekogel toen hij bukte. Meerdere mensen raakten daarnaast gewond.