'Deelnemers The Voice krijgen te weinig geld'

Redactie

De talenten van The Voice of Holland profiteren nauwelijks van het grote succes van de show. Veruit het meeste geld gaat naar Talpa, het bedrijf van John de Mol. Dat stelt FNV Kiem-bestuurslid Caspar de Kiefte in de Volkskrant. "Deze verdeling is ongehoord scheef."

De deelnemers doen afstand van hun rechten en krijgen in ruil daarvoor de helft van de inkomsten van Talpa en hun boekingsbureau terug. Van de inkomsten worden echter eerst alle kosten die Talpa moet maken ingehouden. Van alle sponsorcontracten die de deelnemers in het jaar na de finale afsluiten, gaat tachtig procent naar Talpa.

"Talpa lift mee op hun talent en geeft daar een grijpstuiver voor terug", zegt De Kiefte, die de vertrouwelijke contracten die de kandidaten moeten tekenen kent. "Ze kunnen allerlei kosten inhouden op de gage van de muzikanten, zodat er maar weinig geld overblijft om te verdelen. Uiteindelijk staan die jongens en meisjes, bij wijze van voorschot, voor 450 euro bruto op te treden."

Klagen over de deelnamevoorwaarden doet niemand. "Iedereen wil meedoen aan The Voice, zelfs al zijn de voorwaarden beroerd en nadelig. Zo werkt het nu eenmaal. De muziekindustrie zal altijd de grenzen blijven opzoeken van wat mag, in hun eigen voordeel."