Staat gedaagd om stinkend detentiecentrum

Redactie

De luchtkwaliteit in een van de gebouwen van het detentiecentrum voor illegalen in Zeist is zo slecht dat vreemdelingen die er opgesloten zitten er ziek van worden. De Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland heeft daarom de staat gedagvaard. De advocaten eisen dat de afdeling wordt gesloten, meldt het televisieprogramma Zembla vrijdag.

Gedetineerden in gebouw 4 zouden onder meer ademhalingsproblemen, huiduitslag en hoofdpijn hebben. In het gebouw verblijven 292 vreemdelingen.

De Inspectie voor de Sanctietoepassing bevestigt in Zembla dat de luchtkwaliteit in het pand niet in orde is en dat gedetineerden gezondheidsproblemen hebben. Zo stelt een inspecteur dat vreemdelingen volgens artsen van het detentiecentrum klachten hebben die serieus moeten worden genomen.

Het ministerie van Justitie zou al in 2010 op de hoogte zijn gesteld van de slechte luchtkwaliteit. Vorig jaar herhaalde de inspecteur zijn zorgen. In de zomer beloofde staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) op vragen over de kwestie van de SP maatregelen te treffen, maar de inspecteur stelt dat de problemen niet zijn verholpen. De situatie zou zelfs zijn verslechterd.

Arts en voormalig medisch adviseur van het ministerie van Justitie Joost den Otter denkt dat er maar een oplossing is: het gebouw sluiten totdat de luchtkwaliteit voldoet aan de eisen.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen, die in juni het kabinet al aan de bel trok over de kwestie, vindt het onacceptabel dat vreemdelingen die opgesloten zitten ziek worden van het gebrekkige ventilatiesysteem. "Het is bijzonder kwalijk om mensen jarenlang in deze omstandigheden te laten zitten, dat is Nederland onwaardig." Het Kamerlid gaat Teeven om opheldering vragen. "Als het probleem niet snel wordt opgelost moet iedereen worden overgeplaatst, desnoods vandaag nog", zegt ze.