'Foute asbestsaneerders niet aangepakt'

Redactie

In een database van de Arbeidsinspectie staan meerdere asbestsaneerders waarbij een flink aantal zware overtredingen is vastgesteld, die nog allemaal hun certificaat hebben. Dat meldt dagblad Trouw donderdag na onderzoek.

In 2008 beloofde toenmalig minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) nog dat bedrijven die op een zware overtreding worden betrapt, hun vergunning kwijtraken. Volgens de krant heeft de Arbeidsinspectie de afgelopen jaren echter geweigerd belastende informatie over asbestsaneerders te delen met regionale en lokale instanties.

Asbestsaneerders worden gecontroleerd door zogenoemde certificerende instellingen, die certificaten van bedrijven die in de fout gaan kunnen intrekken. Ook gemeenten voeren controles uit en kunnen werk stilleggen. De Arbeidsinspectie kijkt daarnaast in het kader van de Arbowet of personeel niet aan asbestgevaren wordt blootgesteld.

Veel asbestsaneerders opereren landelijk, waardoor regionale certificerende instellingen en gemeenten geen zicht hebben op werk dat buiten de regio plaatsvindt. De gemeenten en certificerende instellingen melden hun bevindingen bij de Arbeidsinspectie, die de gegevens in de database InspectieView zet.

Gemeenten klagen echter dat zij vaak van de inspectie te horen krijgen dat aangedragen zaken geen prioriteit hebben. De certificerende instellingen klagen eveneens. Zo weigert de Arbeidsinspectie een zwarte lijst met daarop 49 malafide bedrijven te delen.

Een woordvoerder van de inspectie erkent in de krant dat de dienst zich zo opstelt, omdat de certificerende instellingen te laks zouden zijn met het intrekken van certificaten. Daardoor zou wantrouwen zijn ontstaan. De certificerende instellingen stellen echter dat de Arbeidsinspectie meer begrip moet hebben voor controleurs die te maken hebben met 'de aan criminaliteit grenzende asbestpraktijk'.