Netanyahu haalt 'historische' banden aan

Redactie

De Israëlische president Benjamin Netanyahu heeft woensdag in een toespraak in de Portugese synagoge in Amsterdam de historische banden tussen het joodse volk en Nederland aangehaald. Dat deed hij op de eerste dag van zijn tweedaagse werkbezoek aan Nederland. Ook hamerde hij erop dat vrede tussen Israël en de Palestijnen alleen kan worden bereikt als de Palestijnen bereid zijn de joodse staat te erkennen.

Netanyahu bedankte Nederland uitgebreid voor de steun die joden door de eeuwen heen hebben gekregen. Hij wees hiermee naar het uitzetten van Sefardische joden uit het Spaanse rijk, die in de zestiende eeuw in Nederland een nieuw thuis vonden, maar ook naar de Nederlandse steun die Israël tegenwoordig geniet. De premier stipte nog even de massale deportatie van joden uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog aan, maar leek niet op de hoogte van de kwestie over een eventuele spijtbetuiging voor het falen van de Nederlandse regering tijdens de bezetting.

"Vanmorgen begon ik de dag in Jeruzalem, de enige en onverdeelde hoofdstad van Israël", zei Netanyahu tegen de bomvolle synagoge. Er is een zaak waarin we zij aan zij staan, benadrukte hij. "We staan zij aan zij in het tenietdoen van de dreiging van een nucleair Iran."

We stellen geen voorwaarden vooraf om vrede te bewerkstelligen met de Palestijnen, zei hij verder. Er is volgens Netanyahu maar één echte voorwaarde en dat is een gedemilitariseerde Palestijnse staat die belooft Israël te erkennen. "Ik zal nooit water bij de wijn doen als het gaat om de veiligheid van Israël."

De premier sprak een dankwoord uit voor Nederland, dat vorig jaar tegen het Goldstone-rapport van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties stemde. Een raad waarin ook Moammar Gadhafi zitting had, kan niet serieus worden genomen, aldus Netanyahu.

In het desbetreffende rapport wordt vernietigende kritiek geleverd op het gedrag van Israël tijdens de Gaza-oorlog. Israël wordt beschuldigd van het doelbewust aanvallen van burgers bij het offensief tegen Hamas, eind 2008 en begin 2009. Ook Hamas wordt in het rapport bekritiseerd, omdat de extremistische organisatie raketten afschoot op Israëlische steden, waardoor burgers gevaar liepen.

"Onze soldaten doen alles om bloedvergieten onder onschuldige Palestijnen te voorkomen", zei Netanyahu hierover. "En dan noemen ze hen oorlogsmisdadigers", voegde hij er smalend aan toe. Het zijn juist de Palestijnen die volgens hem scholen als menselijk schild gebruiken. De echte oorlogsmisdadigers zitten in Iran en zijn lid van Hezbollah en Hamas, aldus de Israëlische premier.

Tegen het bezoek van Netanyahu bestaat veel verzet. Het Palestina Komitee heeft voor donderdagochtend op het Plein in Den Haag een protestactie aangekondigd en ook bij de Portugese synagoge waren enkele tientallen voor- en tegenstanders van Netanyahu op de been. Een groepje van zo'n tien tot twintig pro-Palestijnse betogers hield het, mede door het druilerige weer, echter al vlug voor gezien.

De stichting The Rights Forum vreest dat een Palestijnse staat verder weg is dan ooit door de bouw in joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Nederland draagt met zijn steun aan Israël bij aan het probleem, stelt Dries van Agt, oud-premier en voorzitter van de stichting. De Nederlandse regering verklaart zich in het regeerakkoord voorstander van een tweestatenoplossing.

Netanyahu zou aanvankelijk in november naar Nederland komen, maar het werkbezoek werd vanwege het overlijden van zijn schoonvader uitgesteld. Internationaal is Israël onder Netanyahu steeds meer in een isolement gekomen, maar de banden met Nederland zijn onveranderd goed gebleven. Met name de tegenzin van de Israëlische premier om het vredesproces met de Palestijnen nieuw leven in te blazen is bij veel regeringen in Europa niet goed gevallen.

Donderdag gaat de Israëlische premier op paleis Huis ten Bosch op audiëntie bij koningin Beatrix. Ook staat een onderhoud met premier Mark Rutte op het programma, evenals gesprekken met de ministers Uri Rosenthal en Maxime Verhagen. In de Tweede Kamer brengt Netanyahu een eerbetoon aan oud-verzetsstrijder Johan van Hulst, die in de Tweede Wereldoorlog honderden joodse kinderen het leven redde. Voor zijn verzetsdaad werd Van Hulst in 1972 door de Israëlische organisatie Yad Vashem al onderscheiden met de titel Rechtvaardige onder de Volkeren.


Netanyahu haalt 'historische' banden aan (Foto: Novum)