Rusland wil snel akkoord over raketschild

Redactie

Een overeenkomst tussen Rusland en de Verenigde Staten over een raketschild in Europa is nog mogelijk, maar de tijd begint te dringen. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov woensdag gezegd. Volgens Lavrov zullen er vergeldingsmaatregelen volgen als het raketschild een bedreiging voor Rusland vormt.

De VS zeggen dat het raketschild is bedoeld om de mogelijke dreiging van Iraanse raketten tegen te gaan. Rusland vreest dat het schild uiteindelijk de afschrikwekkende werking van het Russische nucleaire arsenaal ondermijnt.

Moskou zei in 2010 een voorstel van de NAVO om mee te werken aan het raketschild in overweging te nemen. De onderhandelingen liepen echter spaak omdat er geen overeenstemming werd bereikt over het beheer van het raketschild. Rusland wil dat het gezamenlijk wordt beheerd, maar de NAVO weigert dit.

De Russische president Dmitri Medvedev dreigde in november nog om raketten te stationeren in Kaliningrad, de westelijke exclave tussen Polen en Litouwen, als de NAVO en de VS geen manier vinden om Ruslands zorgen weg te nemen.

Volgens Lavrov is Rusland niet uit op een confrontatie met de VS. Ook denkt hij niet dat Washington erop uit is om de afschrikwekkende werking van de Russische kernwapens te ondergraven. Desondanks zei de minister dat het groeiende vermogen van het Amerikaanse raketschild betekent dat het in de toekomst mogelijk in staat is om tegen Russische kernwapens te worden ingezet. "Ik hoop dat dat niet hun doel is, maar de ontwikkeling (van het raketschild, red.) ondergraaft wel de strategische gelijkheid."


Rusland wil snel akkoord over raketschild (Foto: Novum)