Begrotingspact minder ambitieus dan kabinet wilde

Redactie

Het conceptbegrotingspact van de Europese Unie is minder ambitieus dan het Nederlandse kabinet had gewild. Dat schrijven minister van Financiële Zaken Jan Kees de Jager (CDA) en staatssecretaris Ben Knapen (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Begin december spraken de meeste EU-lidstaten af de begrotingsregels verder aan te scherpen. Alleen Groot-Brittannië en Hongarije sloten zich hierbij niet aan. Sindsdien worden de gemaakte afspraken uitgewerkt. Op de volgende Europese top, op 30 januari, moet het pact worden goedgekeurd.

Het kabinet noemt het pact een goede stap in de versterking van de unie, hoewel het ambitieuzer had gekund. Nederland had bijvoorbeeld gewild dat het Europese Hof bij het toezicht op de naleving van het verdrag een grotere rol had gekregen. Ook had het mogelijk moeten zijn om een lidstaat het stemrecht te ontnemen bij het schenden bij de begrotingsregels. Nederland kreeg voor deze voorstellen geen meerderheid.

Het kabinet geeft wel aan blij te zijn met afspraken over begrotingsdiscipline en begrotingsevenwicht. De begrotingsdiscipline kan voortaan beter worden afgedwongen. Daarnaast wordt een begrotingssaldo tussen de -0,5 en +0,5 procent een voorwaarde voor steun vanuit het permanente noodfonds ESM.

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso uitte eerder op woensdag fellere kritiek op het pact. Hij wil dat het concept wordt aangepast, zodat instanties zoals de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Centrale Bank een grotere rol krijgen.