Keiharde maatregelen tegen treinsurfers Indonesië

Redactie

Beschieten met paintball geweren, angst aanjagen met blaffende honden en de hulp inroepen van geestelijk leiders, het mocht allemaal niet baten. De Indonesische autoriteiten hebben nu een nieuwe manier bedacht om een einde te maken aan de praktijk van het zwartrijden op daken van treinen.

De nieuwe methode is een stuk rigoureuzer en in potentie dodelijker dan alle voorgaande maatregelen. Bij stations en spoorwegovergangen worden over het spoor, vlak boven de daken van de treinen, kabels met betonnen ballen gehangen. De autoriteiten hopen dat er van deze kabels een voldoende afschrikwekkende werking uitgaat.

"We hebben inmiddels alles wel geprobeerd, zelfs het ophangen van rollen prikkeldraad op het dak, maar niets leek te werken", zei Mateta Rizahulhaq, woordvoerder van het staatsspoorbedrijf PT Kereta Api. "Wellicht dat dit werkt."

Treinen in Indonesië zijn vaak overvol, met name in de spits. Veel passagiers klimmen uit arren moede op het dak om de drukte te ontlopen, sommigen doen dat om geen kaartje te hoeven betalen.

Dinsdag zijn de eerste ballenkabels opgehangen bij een station vlak buiten Jakarta. Als de eerste resultaten positief zijn wordt het project uitgebreid en worden ook bij spoorwegovergangen kabels opgehangen.

Dat de betonnen ballen sommige 'treinsurfers' fataal kunnen worden is niet mijn probleem, zei Rizalhulhaq. "Ze hoeven niet op het dak te zitten. En we hebben al gezegd, als de trein vol is, ga dan naar het loket. We zullen hun kaartjes met veel plezier vergoeden."

Ondertussen zijn de dakreizigers niet van plan op een andere manier te treinen. "Ik denk niet dat het lang duurt", zei Mulyanto, een 27-jarige forens, over de maatregel. "Ze hebben van alles geprobeerd (...) uiteindelijk winnen we altijd."

Het grootste probleem ligt bij het verouderde spoorwegsysteem, zeggen de passagiers. Er zijn niet genoeg treinen om aan de vraag te voldoen. Bovendien zijn er veel vertragingen.