Serge-Henri Valcke: Piet Römer is meer dan Baantjer

Redactie

Het overlijden van Piet Römer is hard aangekomen bij Serge-Henri Valcke. De twee speelden jarenlang samen in Baantjer, maar kenden elkaar al voordat de tv-serie in 1995 van start ging. Römer overleed in de nacht van maandag op dinsdag op 83-jarige leeftijd.

"Het deed pijn, echt pijn", zegt Valcke tegen Novum Nieuws. "Piet is meer dan Baantjer. Hij was een joviale man, een levensgenieter en een integere vakman."

Valcke vertolkte in Baantjer commissaris Buitendam, die regelmatig in de clinch lag met de door Römer vertolkte rechercheur De Cock. De twee spraken elkaar onlangs nog. "We hebben een paar maanden geleden bij hem in de tuin zitten kletsen", vertelt Valcke. "We hebben gelachen en gedronken."

Baantjer-producent Alain de Levita zal zich Römer als een 'oude reus' en 'grote sterke man' herinneren. "Hij had eigenlijk nooit iets en was altijd op tijd op de set", zegt De Levita, die tekende voor de productie van de serie en de regie van een groot aantal afleveringen.

"Je kon verschrikkelijk met Piet lachen", zegt hij over zijn mooiste herinnering aan de acteur. Hij deelde regelmatig vermakelijke 'verhalen' en 'anekdotes' met cast en crew, waardoor het 'een feest op de set' werd.

"Hij was volks en ook intelligent", vertelt Baantjer-collega Marian Mudder, vertolkster van inspecteur Vera Prins, tegen RTL Boulevard. "Hij had enorm veel gezag, hij was de kapitein aan het roer."

Victor Reinier, die De Cocks rechterhand Dick Vledder speelde, had nog goed contact met Römer. "Ik heb in het najaar nog een lekker een wijntje gedronken met hem op een terras, samen met zijn vrouw", vertelt hij. "We waren niet alleen collega's, we zijn de loop der jaren ook vrienden geworden. Ik zie het meer dat ik een oude gabber kwijt ben.

"Het was destijds een anker voor de programmering", zegt Erland Galjaard, programmadirecteur van RTL Nederland, over Baantjer. Römer is in zijn ogen 'van grote waarde voor de zender RTL geweest'. Thijs, de kleinzoon van Römer, is in de nieuwe RTL-serie Moorvrouw ook te zien als politieman. "Ik had het mooier gevonden als zijn opa het ook mee had kunnen maken", aldus Galjaard.

Römer speelde elf jaar lang de rol van De Cock. In december 2006 kwam er een einde aan de serie van RTL 4. De zender zendt de slotaflevering van Baantjer dinsdagavond opnieuw uit.