Fraude bij taxatie woning Verver

bennootje

De makelaar die de woning van voormalig burgemeester van Schiedam Wilma Verver (VVD) heeft getaxeerd, heeft de waarde van het huis veel te hoog geschat. Het Tuchtcollege Makelaardij Nederland heeft de man op de vingers getikt.

Volgens het tuchtcollege is er sprake van frauduleus handelen. "Door overlegging van een onjuiste taxatie in een gerechtelijke procedure is de voorzieningenrechter valselijk voorgelicht en daardoor op het verkeerde been gezet", luidt de conclusie.

De woningwaarde van het pand speelt een rol in de rel die vorig jaar uitbrak toen bekend werd dat Verver zich schuldig had gemaakt aan belangenverstrengeling. Ook kwam ze ernstig tekort op het gebied van integriteit. Dat kostte haar uiteindelijk haar baan als burgemeester.

Verver had een privéconflict met de aannemer die haar huis aan de Burgemeester Knappertlaan heeft verbouwd. Daardoor zou het bedrijf van de gemeente minder opdrachten hebben gekregen. De aannemer wilde beslag leggen op het wachtgeld van Verver maar dat hoefde niet van de rechter toen ze een vals taxatierapport liet zien.

Het huis bleek overwaarde te hebben waardoor beslag kon worden gelegd op de woning. De makelaar had haar woning op 2,1 miljoen getaxeerd terwijl de waarde in werkelijkheid een kleine 1,3 miljoen euro is. De taxateur heeft een voorwaardelijke schorsing van zes maanden gekregen. Volgens het tuchtcollege zijn er duidelijke aanwijzingen dat hij bewust heeft meegewerkt.