Piet Römer bleef altijd acteren

Joris

Piet Römer was een rasacteur die ondanks zijn gezondheidsproblemen altijd bleef acteren. De laatste jaren was hij vooral bekend door zijn rol als rechercheur De Cock in de tv-serie Baantjer, maar hij trok zijn neus ook niet op voor films en theater. Hij overleed in de nacht van maandag op dinsdag in zijn geboortestad Amsterdam op 83-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn kinderen en kleinkinderen.

Römer ging begin jaren vijftig naar de toneelschool. Hij was toen al getrouwd en had drie kinderen. Het begin van zijn loopbaan was geen succes: hij werd van school gestuurd. In 1952 kreeg hij zijn eerste rol bij toneelgezelschap De Witte Vogel in Den Haag. Zijn televisiedebuut beleefde Römer in 1955 met Opstand in de Kribbe. In de jaren zestig brak hij echt door met zijn tv-rollen.

De acteur werd in de jaren zestig bekend met rollen in Stiefbeen en Zoon en 't Schaep met de 5 Pooten. Beide series werden bekroond met een Televizierring. Römer bewees ook te kunnen zingen en had in 1969 en 1970 enkele hits met Adèle Bloemendaal en Leen Jongewaard. Hij speelde ook jarenlang de hoofdpiet bij de tv-intocht van Sinterklaas.

Een van zijn bekendste rollen, die van rechercheur De Cock in de populaire politieserie Baantjer, vertolkte de acteur van 1995 tot en met 2006. Die tv-serie werd ook bekroond met een Televizierring. Römer werd in 2007 benoemd tot ereburger van Amsterdam. Verder kreeg de acteur de Bronzen Legpenning, voor het opvijzelen van het imago van de Amsterdamse politie.

Römer kampte al langer met gezondheidsproblemen. Hij werd in december 2010 nog met een zware longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Römer had vier jaar eerder last van hartproblemen en ging sindsdien met een pacemaker door het leven. Hij liet zich niet uit het veld slaan door zijn kwakkelende gezondheid. Zo was hij vorig jaar nog te zien in afleveringen van Flikken Maastricht en Levenslied. Hij had ook nog plannen om met zijn kleinzoon Thijs Römer een film te maken.

Piet Römer en zijn vrouw Penien kregen vier zoons en een dochter: Han, Peter, Bart en Paul Römer, allen werkzaam voor televisie. Hij was de grootvader van Thijs en Nienke Römer.