EC moet opheldering geven over transactietaks

Redactie

De Europese Commissie (EC) moet opheldering verschaffen over de precieze gevolgen van de invoering van een transactietaks op de economische groei. Europarlementariër Corinne Wortmann (CDA) heeft daarover vragen gesteld aan de EC, laat zij dinsdag weten.

Volgens de politica schetst het bestuur van de EU een veel rooskleuriger beeld van de belasting op financiële transacties dan bijvoorbeeld het Centraal Planbureau (CPB). Wortmann verwijst naar een commissieambtenaar die vorige maand zei dat de invoering van de transactietaks op de lange termijn nauwelijks effect heeft op de economische groei.

In analyses van de EC en van het CPB wordt echter uitgegaan van economische krimp. Wortmann eist daarom snel meer duidelijkheid over de cijfers. "Dat de financiële sector een bijdrage moet leveren aan het herstel van de schade van de financiële en economische crisis staat buiten kijf, maar dat moet wel op de juiste manier gebeuren."

De EC heeft de transactietaks eind vorig jaar voorgesteld. Per aandeeltransactie moet 0,1 procent worden afgedragen, per optietransactie 0,01 procent. De maatregel moet 57 miljard euro opleveren. Of de taks er ook komt, is de vraag. Groot-Brittannië heeft al een veto uitgesproken over het voorstel. Nederland is alleen voorstander van de belasting als die wereldwijd wordt ingevoerd.


EC moet opheldering geven over transactietaks (Foto: Novum)