Kwaliteit spoedeisende hulp meestal in orde

Redactie

Ziekenhuizen zijn goed op weg met de kwaliteit van de spoedeisende hulp. Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat 32 van de 33 onderzochte ziekenhuizen aan de minimale kwaliteitseisen voldoen. De inspectie vindt wel dat verdere verbeteringen nodig zijn, omdat de huidige normen een ondergrens zijn.

Volgens de inspectie zijn ziekenhuizen sinds de normen in 2009 werden opgesteld voortvarend aan de slag gegaan met kwaliteitsverbetering op de spoedeisende hulp. Wel zijn sinds de start van het onderzoek bij 28 ziekenhuizen maatregelen opgelegd. Vaak ontbrak een integraal kwaliteitssysteem of een zorgbeleidsplan.

De ziekenhuizen hebben de gebreken in de meeste gevallen meteen hersteld. Eén ziekenhuis, de Sionsberg in Dokkum, werd onder verscherpt toezicht gesteld. Het ziekenhuis heeft vervolgens zelf de spoedeisende hulp gesloten.

Voor het onderzoek werd een steekproef onder de bijna honderd ziekenhuizen gehouden. De instellingen die nu niet zijn getoetst moeten op basis van het onderzoeksrapport zelf de eigen spoedeisende hulpafdeling beoordelen.