Proces tegen Filipijnse opperrechter van start

Redactie

In de Filipijnen is maandag het afzettingsproces tegen de voorzitter van het hooggerechtshof, Renato Corona, van start gegaan. Het is de eerste afzettingsprocedure tegen een lid van het hooggerechtshof in de geschiedenis van de Filipijnen.

Het Filipijnse lagerhuis besloot vorige maand al Corona af te zetten. De opperrechter zou corrupt zijn en vervolging van de gewezen president Gloria Macapagal Arroyo geprobeerd hebben te blokkeren. Arroyo wordt onder andere beschuldigd van fraude bij de congresverkiezingen in 2007.

Zo'n driehonderd linkse betogers hadden zich maandag verzameld bij het senaatsgebouw, waar het proces wordt gehouden. Ze riepen op tot de veroordeling van Corona. Tientallen aanhangers van Corona stonden een straat verderop. De oproerpolitie was op de been om de twee groepen uit elkaar te houden.

Een van de aanklagers, Niel Tupas, zei dat de zaak draait om de verdenkingen van corruptie aan het adres van Corona en het bevoordelen van Arroyo in gerechtelijke uitspraken. "We zijn hier niet om het hooggerechtshof als instituut in het beklaagdenbankje te zetten", zei Tupas. "We zijn hier omdat één man - opperrechter Renato Corona - de effectiviteit, de onafhankelijkheid en de eer van het hooggerechtshof in de uitverkoop heeft gedaan."

Corona ontkent de aantijgingen tegen zijn persoon. De Filipijnse balie, de vereniging van advocaten, heeft zich kritisch uitgelaten over het proces. De advocaten menen dat het proces er te snel doorheen wordt gejaagd en dat de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in het geding is.