Schultz besluit over tracé verlengde A15

Redactie

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) heeft een definitief besluit genomen over het tracé voor het ontbrekende stuk A15 tussen knooppunt Ressen bij Bemmel en de A12 bij Zevenaar. Dat schrijft de bewindsvrouw maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De nu nog doodlopende A15 wordt met een brug doorgetrokken over het Pannerdensch Kanaal. Tussen Duiven en Zevenaar wordt de weg half verdiept aangelegd. De aanleg van de ontbrekende schakel in de verkeersader tussen Rotterdam en Duitsland moet de bereikbaarheid van Oost-Nederland fors verbeteren.

Schultz heeft dit besluit genomen op basis van onderzoeken naar de zes alternatieven en de inspraak op de trajectnota en het milieuonderzoek. Eerder bereikte zij al overeenstemming met de provincie en de stadsregio over de financiering van deze variant.

"We lossen met deze nieuwe verbinding een hardnekkig knelpunt op en versterken de economische positie van deze dynamische regio", schrijft Schultz. "Tegelijkertijd brengen we deze belangrijke verbinding tussen de haven van Rotterdam en onze belangrijkste handelspartner Duitsland op een hoger plan."

Het rijk draagt 385 miljoen euro bij en de regio 372,5 miljoen. De rest moet met tol worden opgebracht. De bedoeling is dat in 2015 de eerste schop de grond in gaat zodat drie jaar later de eerste auto's kunnen rijden.