Amsterdam komt met eigen pgb-regeling

Redactie

Voor gehandicapten en chronisch zieken in Amsterdam wordt het vanaf volgend jaar weer mogelijk zelf hun zorg in te kopen via een persoonsgebonden budget (pgb). De gemeente werkt aan een variant van het pgb die wel de voordelen kent, maar beter is bestand tegen oneigenlijk gebruik.

Het kabinet wil zevenhonderd miljoen euro bezuinigen op het pgb. Alleen mensen die anders opgenomen zouden moeten worden, komen nog in aanmerking. Amsterdam vindt dat mensen de mogelijkheid moeten houden voor een pgb te kiezen. "Het geeft mensen vrijheid en ze houden regie over hun eigen leven. Voor velen een voorwaarde voor een menswaardig bestaan", zegt wethouder zorg en welzijn Eric van der Burg (VVD).

Vanaf volgend jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor mensen die voor het eerst of opnieuw een beroep doen op AWBZ-begeleiding. De gemeente grijpt dat aan om het Amsterdamse zorgstelsel te vernieuwen. Het ontwikkelen van een Amsterdamse formule van het pgb is daar een onderdeel van.

Ruim tienduizend Amsterdammers maken nu gebruik van AWBZ-begeleiding. De overheid is daar jaarlijks ongeveer 125 miljoen euro aan kwijt. Dat budget wordt volgend jaar waarschijnlijk een stuk kleiner, omdat het rijk een korting toepast bij de decentralisatie.