Fincher: verkrachtingsscène moet aanstoot geven

Borizzz

Regisseur David Fincher vond de moeilijkste scène uit The Girl with the Dragon Tattoo die met de verkrachting van hoofdpersonage Lisbeth Salander, gespeeld door Rooney Mara. "Maar dat moet ook. Dat soort scènes hoort aanstootgevend te zijn", zegt de maker van onder meer Se7en, Fight Club en The Social Network tegen Novum Nieuws.

De Amerikaanse verfilming van het eerste deel uit de Millennium-reeks bevat, net als het boek van de Zweedse auteur Stieg Larsson, een brute verkrachtingsscène. "Je vraagt nogal wat van een actrice als je wilt dat ze twee dagen lang naakt en vastgebonden met haar gezicht in een kussen gaat liggen", legt Fincher uit. "Het is ook moeilijk om een dergelijke scène maar half te spelen, ze moet er echt volledig voor gaan."

De 49-jarige regisseur vertelt dat de opnames zelfs zo traumatisch waren dat veel van de crewleden onpasselijk werden. "Na verloop van tijd konden sommige cameramensen het echt niet meer aan om Rooney uren achtereen te horen schreeuwen."

Voor de 26-jarige Mara sprong de verkrachtingsscène er wel uit, maar bevatten de draaidagen wel meer moeilijke opnames. "Soms was het fysiek of emotioneel zwaar, dan waren de teksten weer lastig. Het hele scala kwam aan bod."

The Girl with the Dragon Tattoo is vanaf donderdag te zien in de bioscoop.


Fincher: verkrachtingsscène moet aanstoot geven (Foto: Novum)