Nachtvorst bestrijkt voor het eerst hele land

Redactie

Zondagnacht was de koudste nacht van deze winter tot nu toe. Voor het eerst werden in alle 35 meetstations temperaturen onder de 0 graden gemeten, zegt een woordvoerder van Weeronline maandag.

Bij Enschede Airport Twente werd met -6,4 graden de laagste temperatuur gemeten. Aan de grond werd het daar zelfs -9,4 graden. In het Zeeuwse Wilhelminadorp was het met -0,2 graden het 'warmst'.

In de aanloop naar de winter werd 16 november al een temperatuur van -4,4 graden bereikt bij het Noord-Brabantse Woensdrecht. In de meteorologische winter - die op 1 december begon - was de laagst gemeten temperatuur tot zondag -1,9 graden, die op 11 december in het Limburgse Ell werd gemeten.

Tot nu toe waren er deze winter altijd meetstations waar het boven het vriespunt bleef. "Vooral in het zuidwesten van Zeeland heeft het nog weinig gevroren", zegt de woordvoerder.

Ook maandagnacht wordt het koud. Het koude maar zonnige weer maakt woensdag plaats voor warmer en minder zonnig weer. Het kwik schommelt dan gemiddeld rond de 8 graden. In het weekeinde wordt het weer kouder, maar deze keer gaat dat niet gepaard met een ruime hoeveelheid zon.

"De zon laat zich ongetwijfeld af en toe zien, maar er zal veel bewolking zijn met kans op neerslag", verwacht meteoroloog bij Weeronline Jaco van Wezel. "Er is zelfs kans op sneeuw, maar het is nog moeilijk te zeggen hoe groot die kans is."


Nachtvorst bestrijkt voor het eerst hele land (Foto: Novum)