Driekwart Nederlanders tegen belastingvoordeel kerk

Redactie

Driekwart van de Nederlanders vindt dat fiscale voordelen voor kerken en religieuze organisaties moeten verdwijnen. Dat concludeert Trouw uit een onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van de krant en de NCRV heeft uitgevoerd.

De overheid komt religieuze organisaties financieel tegemoet door ze aan te merken als algemeen nut beogende instellingen. Dat betekent dat donateurs giften aan kerken en bijvoorbeeld islamitische instellingen in mindering kunnen brengen op hun inkomstenbelasting.

De Nederlandse schatkist zou hierdoor jaarlijks tot driehonderd miljoen euro mislopen. Als het voordeel wordt geschrapt, blijven donateurs waarschijnlijk evenveel geven. Een meerderheid van de ondervraagden geeft aan dat hij dan hetzelfde bedrag zou schenken aan kerk, synagoge of moskee.

Driekwart van de ondervraagden vindt deze inkomstenderving een reden om het fiscale voordeel (deels) te beëindigen. Twee derde vindt het sowieso geen goede zaak dat de giften aftrekbaar zijn.

"We zullen duidelijker naar voren moeten brengen wat de waarde is van de kerk", zegt een woordvoerder van de Nederlandse bisschoppen in de krant. Zondag zijn vijf Nederlandse kerkgenootschappen weer begonnen aan hun jaarlijkse vrijwillige geldwerving. De protestantse kerk haalde vorig jaar 193 miljoen euro op aan giften.