Blauwe maandag nog somberder door crisis

static

Door de aanhoudende negatieve berichten over de economie voelen Nederlanders zich nog somberder op de beruchte 'Blue Monday'. De derde maandag in januari staat al bekend als de dag waarop de meeste mensen zich somber en eenzaam voelen, meldt Buch & Partners Communicatieadviseurs.

De meeste mensen voelen zich op deze maandag somber en eenzaam, omdat goede voornemens niet uitkomen en veel mensen kampen met winterdepressieklachten. De berichten over de recessie maken de somberheid nog groter en de dag zwaarder.

In Nederland hebben rond de twee miljoen mensen last van een vorm van depressie. Een half miljoen mensen daarvan heeft last van een depressie die seizoensafhankelijk is. Rond de 1,5 miljoen mensen hebben last van aanhoudende vermoeidheid, lusteloosheid, gewichtstoename en minder behoefte aan seks.

De mildere vorm van depressie wordt volgens de communicatieadviseur 'winterblues' genoemd. Deze winterdepressie kost de Nederlandse samenleving elk jaar honderden miljoenen euro's, omdat werknemers minder productief zijn of soms helemaal niet kunnen werken.

Bij het zorgcentrum Aafje in Rotterdam vieren ouderen de depressieve dag juist met een muzikaal optreden van Vader Abraham. De dag wordt aangeboden door stichting Bladt Charity in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds om juist van deze 'zware' blauwe maandag een feestdag te maken.