'Chipshol breekt geheim overleg met Schiphol af'

Redactie

Gebiedsontwikkelaar Chipshol heeft een geheim overleg met Schiphol afgebroken omdat de luchthaven een volgens Chipshol-oprichter Jan Poot veel te laag bod deed voor de overname van twee van zijn locaties. Dat meldt Chipshol zondag. Schiphol bevestigt het bestaan van de gesprekken, maar wil niet op de inhoud hiervan ingaan.

De geheime gesprekken zijn volgens Poot twee jaar geleden begonnen op initiatief van Schiphol. Schiphol wilde volgens Poot tot een regeling komen. De luchthaven en de gebiedsontwikkelaar zijn al jaren in conflict over de ontwikkeling van een gebied vlakbij Schiphol. Chipshol meent te zijn tegengewerkt door verschillende partijen, Schiphol stelt dat de plannen van de gebiedsontwikkelaar de veiligheid van de luchthaven in het geding brachten.

Poot zegt akkoord te zijn met de gesprekken om zo compensatie te krijgen voor de schade die hij heeft geleden doordat hij zijn grond volgens eigen zegen mede door toedoen van Schiphol kwijtraakte of niet mocht ontwikkelen. Ook wilde hij graag afspreken om samen met Schiphol zijn gebieden te ontwikkelen.

De geheime gesprekken met Schiphol verliepen aanvankelijk in goede sfeer, aldus Poot. De sfeer bekoelde toen Schiphol een bod deed op een van de terreinen van Chipshol. Volgens Poot werd voor het Groenenbergterrein zestien miljoen euro geboden, plus tien miljoen euro schadevergoeding.

Poot reageerde verbijsterd. "Alleen al onze schade wegens stelselmatige tegenwerking door Schiphol bij de ontwikkeling van ons Groenenberg-terrein is door externe deskundigen becijferd op minstens honderd miljoen euro." Het bod beantwoorde volgens Poot daarom in de 'verste verte niet aan de werkelijke waarde van het terrein'. Schiphol trok de hoogte van de geëiste schadevergoeding al eerder in twijfel op zijn website.

De Chipshol-topman ervaart de handelswijze van het vliegveld nu als een 'regelrechte belediging'. Volgens hem waren de gesprekken een vertragingtactiek en is hij twee jaar lang een het lijntje gehouden. Poot vermoedt zelfs dat de Nederlandse regering de hand heeft gehad in de vertragingstactiek.

Een woordvoerder van de luchthaven wil nu niet reageren op het persbericht van Poot. "Wij hadden afgesproken niet naar buiten te treden over de gesprekken. Wij houden ons daaraan."

Het conflict tussen Chipshol en de luchthaven heeft zich de afgelopen jaren vooral in de rechtszaal afgespeeld. Poot heeft onder meer rechters beschuldigd van meineed. Het Openbaar Ministerie in Utrecht zei eerder medio januari te willen beslissen over een eventuele vervolging van de betrokkenen.