President Rwanda niet blij met Frans rapport

Redactie

De Rwandese president Paul Kagame is 'niet erg enthousiast' over een Frans rapport over de raket die in 1994 het vliegtuig van de toenmalige Rwandese president Juvenal Habyarimana neerhaalde. In het rapport werd geconcludeerd dat de raket werd afgeschoten vanuit een kamp van het leger en niet door Tutsi-rebellen.

De vaststelling pleit de Tutsi-rebellen en hun vroegere bevelhebber Kagame vrij. De moord op Habyarimana vormde de aanleiding voor de slachting van meer dan vijfhonderdduizend Tutsi's en gematigde Hutu's.

Hoewel Kagame blij zei te zijn met de uitkomst van het onderzoek, heeft hij moeite met het idee dat Rwanda of Afrika wordt beoordeeld door buitenstaanders. "De reden is simpel: zitten we erop te wachten om vrijgesproken te worden door een of andere Franse rechter?"

Franse rechters verrichtten het onderzoek omdat de eveneens omgekomen bemanning van het vliegtuig van Habyarimana Frans was. Het Franse onderzoek veroorzaakte meermaals wrijvingen tussen Frankrijk en Rwanda. De afgifte van Franse aanhoudingsbevelen voor enkele naaste medewerkers van Kagame leidde in 2006 zelfs tot een diplomatieke breuk die pas in 2009 werd hersteld.


President Rwanda niet blij met Frans rapport (Foto: Novum)