Honderdste competitiezege voor Barça onder Guardiola

Niels (DerMeister)

FC Barcelona heeft de honderdste competitiezege onder het bewind van trainer Josep Guardiola weten binnen te halen. In het eigen Camp Nou werd met 4-2 gewonnen van promovendus Real Betis Sevilla. De zege kwam echter moeizaam tot stand.

Guardiola werd in de zomer van 2008 aangesteld als opvolger van Frank Rijkaard en staat inmiddels na 131 competitiewedstrijden in dienst van Barcelona op 100 overwinningen, 23 gelijke spelen en negen nederlagen. Van deze honderd overwinningen gingen er maar liefst 47 gewonnen met een marge van drie doelpunten verschil.

In de historie bereikten slechts drie andere trainers ooit de grens van honderd zeges in competitieverband; recordhouder Johan Cruijff (155 overwinningen), Frank Rijkaard (112) en Rinus Michels (105).

Barça kende in de wedstrijd tegen Betis een droomstart, aangezien de Spaanse topclub na een kwartier spelen al met 2-0 voor stond. In de tiende minuut was het Xavi die de score wist te openen en twee minuten later verdubbelde Lionel Messi de voorsprong. Betis wist echter na ruim een half uur spelen via een doelpunt van Daniel Martin terug te komen tot 2-1, wat tevens de ruststand was.

Kort na rust was de stand weer gelijk in Camp Nou. Roque Santa Cruz scoorde de 2-2. Een stunt leek in de maak, maar twintig minuten voor tijd moest Betis met tien man verder. Mario Álvarez ontving zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en mocht dus vertrekken. Barcelona profiteerde optimaal van de man-meer-situatie en kwam niet veel later op 3-2 via Alexis Sánchez. In de slotfase besliste Messi de wedstrijd definitief door een penalty binnen te schieten.

Ondanks de overwinning blijft Barcelona na achttien speelrondes op de tweede plek staan. Aangezien Real Madrid een dag eerder met 2-1 van Real Mallorca wist te winnen, blijft de marge tussen beide ploegen vijf punten.