Roemeense regering in crisisberaad om protesten

Redactie

De Roemeense regering is zondag bijeengekomen voor crisisberaad over de aanhoudende demonstraties in het land. De betogingen in Roemenië zijn de vierde dag ingegaan en er lijkt voorlopig geen einde aan te komen. De betogers zijn boos over de dalende levensstandaard en de bezuigingsmaatregelen die de regering heeft getroffen.

Meer dan duizend betogers raakten in de hoofdstad Boekarest slaags met de politie. De demonstranten gooiden met stenen en molotovcocktails. De agenten zetten traangas en lichtkogels in om de demonstranten te verjagen. Eén man stond korte tijd in brand. Zeker zes mensen liepen verwondingen op. Zaterdag gingen betogers in Boekarest ook al met de politie op de vuist. Daarbij vielen negen gewonden, onder wie een agent.

Veel betogers kwamen zondag op het Universiteitsplein in de hoofdstad Boekarest bijeen. Zij maakten op luidruchtige wijze hun woede kenbaar en riepen om het aftreden van president Traian Basescu. Ook in de steden Iasi, Cluj, Deva en Gelati gingen honderden mensen de straat op.

De protesten, de grootste sinds het aantreden van Basescu in 2004, braken donderdag uit. Aanleiding vormde het aftreden van een hoge ambtenaar bij het ministerie van volksgezondheid. De ambtenaar stapte op uit onvrede over voorgenomen hervormingen in de gezondheidszorg. Basescu zegde vrijdag toe de hervormingen te schappen, maar de protesten blijven aanhouden.

Volgens de Roemeense premier Emil Boc gaat de regering maandag in overleg met politici en burgerrechtengroepen over een nieuw voorstel voor hervormingen in de zorg. "De oplossing is de dialoog, niet gooien met stenen", aldus Boc.

Roemenië kreeg in 2009, toen de economie in het land met meer dan zeven procent kromp, een lening van twintig miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Wereldbank. In ruil voor de lening voerde de Roemeense regering forse bezuinigingen door. Zo zijn de salarissen van ambtenaren met 25 procent verlaagd en zijn belastingen verhoogd. Dit tot woede van de bevolking. Olie op het vuur is de vriendjespolitiek bij overheidsinstellingen en de wijdverbreide corruptie.


Roemeense regering in crisisberaad om protesten (Foto: Novum)