'Van der Sloot 24 uur per dag bewaakt'

bennootje

Joran van der Sloot wordt in zijn nieuwe onderkomen in de Piedras Gordas-gevangenis 24 uur per dag door twee agenten bewaakt. Dat melden Peruaanse media op basis van bronnen binnen het gevangeniswezen. Van der Sloot zou een eigen cel hebben en een ruimte van drie bij vier meter, waar hij rond kan lopen.

Vrijdag, nadat hij zijn vonnis van 28 jaar cel had aangehoord, werd hij overgeplaatst van de Miguel Castro Castro-gevangenis, waar hij al ruim 1,5 jaar vastzat, naar de gevangenis Ancón 1 in het noorden van Lima. In de volksmond wordt de voormalige naam, Piedras Gordas, gebruikt.

Zijn overplaatsing kwam na kritiek op de vermeende luxe levensomstandigheden in zijn vorige gevangenis, onder meer door de familie van de omgebrachte Stephany Flores. Hij zou de beschikking hebben gehad over een iPhone, een blu-rayspeler en een flatscreentelevisie.

De Piedras Gordas-gevangenis zou een strikter regime kennen, hoewel de inrichting ook in opspraak is geweest om onder meer drugshandel. Zaterdagochtend werden er nog telefoons, waar gevangenen over beschikten, in beslag genomen.

Van der Sloot deelt de ruimte, waar hij mag rondlopen, met Peruanen die van drugshandel en moord worden verdacht. Hij mag hier vier uur per dag zijn. Maximaal vier keer per week mag de Nederlander bezoek ontvangen, alleen van directe familieleden. Van der Sloot praat met niemand en eet niet wat hij krijgt van de gevangenisautoriteiten, aldus de lokale media.

Van der Sloot blijft in ieder geval onder het huidige regime totdat hij een vast celblok krijgt toegewezen. Ook wordt dan bepaald onder welk regime van toezicht hij wordt gesteld.