[Dakar] Jan de Rooy trots op zoon Gerard

Peterselieman

Gerard de Rooy won vandaag de Dakar Rally bij de vrachtwagens. De Nederlander trad hiermee in de voetsporen van zijn vader Jan die in 1987 het vrachtwagenklassement ook al eens op zijn naam schreef. Bij Jan de Rooy kwamen hierdoor de emoties boven.

"De prijs was hoog, maar hier hebben we het voor gedaan. Sinds onze terugkeer in de Dakar is er veel water door de zee gegaan. We hebben ontzettend veel tegenslagen gekend. Nu Gerard hier staat met de winst van de Dakar, komt alles weer voorbij," zei Jan de Rooy vanuit Peru waar de finish van de wedstrijd was. "Hij heeft het netjes gedaan. Ik ben hartstikke trots op het jong, trotser dan op mijn eigen overwinning. Dat is al zo lang geleden."

Gerard de Rooy reed in 2002 zijn eerste Dakar bij zijn vader in de cabine waarna hij met het virus besmet is geraakt. Sinds die tijd heeft hij de rally ieder jaar gereden, met uitzondering van 2008 toen de wedstrijd afgelast werd en 2010 toen hij met een rugblessure aan de kant stond. Diezelfde blessure noopte hem vorig jaar tot opgeven, maar dit jaar had de eigenaar van een transportbedrijf zich goed voorbereid door te racen met een Iveco met een neus, waardoor hij de klappen beter op kon vangen.

"Na tien jaar proberen, hebben we eindelijk het hoogste bereikt. Dit jaar paste alles perfect bij elkaar. Dan vergeet je alle tegenslagen van de afgelopen jaren: mijn gebroken rug, de afgekeurde auto's. Ik ben er wel wijzer van geworden. Als ik al die tegenslag niet had gehad, was ik niet zo ver gekomen als nu," zei Gerard tegen de camera's van RTL. Hij zag zijn teamgenoot en neef Hans Stacey tweede worden.