FOK!filmtips van de dag: Rising Sun

dekatophetspek

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Rising Sun

Vanavond slechts een zestal films op televisie. Een absolute aanrader is al om 20.00 uur te zien op RTL7Rising Sun (1993) is een zeer aangename misdaadfilm van Philip Kaufman, die we ook kennen van klassiekers als Invasion of the Body Snatchers (1978), The Wanderers (1979) en The Unbearable Lightness of Being (1988). Tel daar de ijzersterke cast, met onder meer Sean Connery, Wesley Snipes, Harvey Keitel en Steve Buscemi, bij op en je weet dat je een topfilm gaat zien.

Bij de opening van het Japanse bedrijf Nakamoto krijgt het feest een abrupt einde als in een vergaderzaal het lijk van een jonge vrouw wordt gevonden. Lt. Webster Smith (Wesley Snipes) wordt op de zaak gezet en krijgt daarbij hulp van voormalig Kapitein bij de politie en Japan-kenner John Connor (Sean Connery). Al snel ontdekken dat er meer aan de hand is dan dat ze ooit hadden kunnen vermoeden.

Om 21.00 uur op TV5 de Truffaut-film Baisers volés uit 1968. Antoine Doinel is ontslagen uit het leger en probeert een carrière op te zetten als detective in Parijs. Doinel is ook op zoek naar de liefde van zijn leven maar ontdekt dat hij zich niet op zijn gemak voelt bij vrouwen. De eerste Doinel-film in kleur. Truffaut slaagt er zeker in om zijn antwoord meer te zetten op het Romeo en Julia-verhaal. Ook zeker aan te raden voor de mooie beelden van Parijs in de jaren zestig.

Op RTL8 om 23.30 uur het kostuumdrama Shakespeare in Love. Het is mij nog steeds een raadsel waarom deze film de Oscar voor beste film kreeg, terwijl bijvoorbeeld ook Saving Private Ryan genomineerd was. Voor de liefhebbers van films met Gwyneth Paltrow, Joseph Fiennes en Geoffrey Rush.

Op SBS6 om 23.45 uur de Koude Oorlog-film Buffalo Soldiers. De film speelt zich af in het Berlijn van 1989. Het ijzeren gordijn staat op het punt om te vallen. Ray Elwood (Joaquin Phoenix) is gestationeerd op de Amerikaanse legerbasis Theodore Roosevelt Army Base en verdient een aardig zakcentje met zwarte handel. Als er een nieuwe Sergeant (Scott Glenn) wordt aangesteld, denkt Elwood dat dit geen problemen voor hem zal opleveren. Sergeant Lee denkt daar echter anders over. Erg leuke satirische film met Ed Harris als Kolonel Berman.

Voor de nachtbrakers is er tenslotte nog op BBC1 om 00.35 uur de komedie All of Me te zien met onder meer Steve Martin en Lily Tomlin. Alleen voor diehards dus!