Dodental aanslag pelgrims Irak naar 53

Redactie

Het dodental als gevolg van de aanslag op pelgrims in Irak zaterdag is opgelopen tot 53. Daarnaast vielen er 137 gewonden. Dit hebben de autoriteiten van de provincie Basra laten weten. Het gaat om de dodelijkste aanslag in Irak sinds maart 2011.

Een zelfmoordenaar, die vermomd was als politieman, pleegde de bloedige aanslag op een groep sjiitische pelgrims in een voorstad van Basra, een stad in het zuiden van Irak. Onder de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.

De aanslag vond plaats aan het einde van Arbain, een van de heilige dagen van de sjiieten. De politieke crisis in Irak en de terugtrekking van Amerikaanse militairen hebben de vrees voor sektarisch geweld hernieuwd. Sjiieten zijn een doelwit van meerdere aanslagen sinds de sjiitische premier Nuri al-Maliki de arrestatie beval van een soennitische vicepresident.

De ontploffing vond plaats bij een controlepunt. De aanslagpleger deelde daar eten uit aan de pelgrims, die op weg waren naar Khutwa Imam Ali, een heilige locatie voor de sjiieten. Na de explosie werden slachtoffers haastig in pick-uptrucks en in achterbakken van auto's naar het ziekenhuis vervoerd.

Zelfmoordaanslagen op pelgrims zijn een vaker toegepaste methode door organisaties die verbonden zijn met terreurnetwerk al-Qaeda.