Grote auto betaalt meer in A'dam West

Mick (Philosocles)

Het Amsterdamse stadsdeel West is van plan om vanaf 2013 bezitters van grote auto's meer voor hun parkeervergunning te laten betalen. Voor kleine wagens daalt het tarief. Onduidelijk is nog of er voor grote auto's ook meer in de parkeerautomaat zal moeten.

Volgens het stadsdeelbestuur is de parkeerdruk in Amsterdam West aanzienlijk, en zal er bij het innemen van meer plek 'net als op de camping' dieper in de buidel moeten worden getast. De nieuwe tarieven worden evenredig aan de lengte van het voertuig. Dat moet ertoe leiden dat voetgangers, fietsers en spelende kinderen meer ruimte krijgen.

Sommige mensen met kinderen voelen zich echter juist gestraft: een kleine auto is geen optie, aldus een vader tegenover AT5. Ook ondernemers geven aan niet blij te zijn met de plannen; enkelen spreken van 'weer een nieuwe melkkoe'.

Het stadsdeel zegt echter dat er keuzes gemaakt moeten worden, en wil het gebruik van kleinere auto's stimuleren door de tarieven voor hen juist verlagen. Verder wil Amsterdam West parkeren bij de ringweg stimuleren. Bezoekers en forensen zouden vanaf daar met het openbaar vervoer de stad in kunnen.

'Dubbelgeparkeerde' Smarts (bron: Wikimedia) 
'Dubbelgeparkeerde' Smarts (foto: Stephen Codrington, licentie: CC BY)