Tijmen (11) krijgt eigen satelliet

static

Een satelliet van het Galileo-netwerk wordt vernoemd naar de 11-jarige Nederlandse Tijmen van Kraaij. De jongen is de winnaar van een teken- en knutselwedstrijd, die uitgeschreven was door de Europese Unie. Aan de wedstrijd deden bijna achthonderd kinderen mee, meldt een woordvoerder van Space Expo.

De satelliet Tijmen wordt tussen 2014 en 2019 gelanceerd. De winnaar is uitgenodigd om met zijn familie deze lancering te bekijken.

De tekeningen werden beoordeeld op originaliteit, compositie, technieken en of de tekening mooi was ingekleurd. Tijmen laat weten ontzettend blij te zijn. Het is voor het eerst dat kindernamen aan een satelliet worden gekoppeld. Normaal worden satellieten alleen vernoemd naar grote wetenschappers.

Het Galileo-netwerk ondersteunt een Europees navigatiesysteem, dat te vergelijken is met het Amerikaanse gps-systeem. De komende jaren lanceert het netwerk 27 satellieten. Twee satellieten die vernoemd zijn naar een Belgische Thijs en een Bulgaarse Natalia zijn al in de ruimte gebracht.


Tijmen (11) krijgt eigen satelliet (Foto: Novum)