Daum: "Kijk, mijn bijbel is Rinus Michels"

donroyco

Christoph Daum volgde dit seizoen Adrie Koster op bij Club Brugge. De Duitse trainer ziet Rinus Michels als zijn grote inspirator. Daum nam dit seizoen de taken bij Club Brugge over van Koster, die zijn congé kreeg na een teleurstellende serie wedstrijden.

"Ik had een vragenlijst bij me", zei de 58-jarige Daum tegen Voetbal International. "Dat verraste 
iedereen, dat waren ze niet gewend. Ik heb de hele tijd vragen gesteld: Wat willen jullie bereiken? In hoeveel tijd en hoe willen jullie te werk gaan?." 

Michels-bijbel
"De antwoorden klonken erg overtuigend. Ik zei 's avonds tegen mijn vrouw: Als ik een club zou moeten opbouwen, dan zou ik dat doen zoals Club Brugge." Daum wilde ten eerste de defensieve zaken op orde brengen in Brugge. "Een grondprincipe. Ik zeg altijd: Verdedigen, dat is niets anders dan aanvallen zonder bal. Veel mensen begrijpen dat niet als ik dat zeg."

"Maar wat is de bedoeling als je de bal verliest? Dat je die herovert, zo snel mogelijk en op een georganiseerde manier. Wat is uiteindelijk voetbal? Als je de bal verliest, sluit je de ruimte af; als je de bal hébt, probeert je ruimte te zoéken." In zijn werk haalt Daum veel inspiratie uit lesmateriaal van wijlen Michels. "Kijk, mijn bijbel is Rinus Michels. Die was zijn tijd ver vooruit."

Aanvallend wapen
"Alles wat hij al in de jaren zeventig vertelde, is actueler dan ooit. Hij wees er toen al op dat er steeds minder ruimte en tijd was. En dat je daarop moest anticiperen, dat je als voetballer anders diende te functioneren. Ik heb met hem veel gepraat, toen hij bij Leverkusen trainer was en ik bij 1. FC Köln werkte", zei Daum, die het goed kon vinden met de succescoach.

"Michels was niet de meest communicatieve man, maar als je zijn vertrouwen won, dan kon je heel goed met hem spreken. Michels heeft me aan het denken gezet. Daarom zeg ik ook: verdedigen is aanvallen zonder bal. Want pressing is een aanvallend wapen, hoewel het vanuit een verdedigende houding begint. Dat had Michels al in zijn tijd bij Ajax duidelijk gemaakt."