Frankrijk raakt AAA kwijt, Nederland niet

Redactie

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verlaagt de kredietwaardigheid van meerdere landen uit de eurozone. Het gaat onder meer om de triple A-rating van Frankrijk en Oostenrijk. De topstatus van Nederland blijft wel gehandhaafd.

S&P bevestigde de triple A-rating van Duitsland, Nederland, Finland en Luxemburg. Deze landen zijn nu de enige lidstaten in de eurozone die een triple A-waardering hebben bij S&P. De kredietbeoordelaar haalde Nederland ook van de lijst voor een eventuele toekomstige verlaging, maar plaatste wel de outlook op negatief.

Behalve Frankrijk verloor ook Oostenrijk zijn triple-A rating. Beide landen hebben nu de waardering AA+. Spanje werd verlaagd naar A en Italië naar BBB+. De status van Portugal ging omlaag naar BB, ofwel junkstatus.

De kredietbeoordelaar veranderde in totaal voor zestien landen uit de eurozone zijn waardering. Ook Malta, Cyprus, Slowakije en Slovenië kregen te maken met afwaarderingen.

De verlagingen van S&P kwamen niet als een verrassing voor de financiële markten. Het ratingbureau kondigde al in december aan 15 landen uit de eurozone onder revisie te plaatsten voor een mogelijke afwaardering.

Vooral de verlaging van de Franse schulden zal van invloed zijn op de markten. Het land is een steunpilaar van het EFSF steunfonds voor de zwakkere landen uit de periferie van de eurozone. De beslissing van S&P is daarmee ook van invloed op het steunfonds zelf. Het fonds heeft een rating die afhankelijk is van de ratings van de landen die het fonds ondersteunen.